30 Ekim 2010 Cumartesi

sage has different names in TUrkish; one is : MEryemiye / bir diğer adı: MERYEMİYE :)

"White sage is considered sacred by many Native Americans; it is used to make smudge sticks, a type of incense. White sage is believed to cleanse a space of any evil spirits or 'negative' energies that may be present, while also bringing in 'positive' energies. This power is said to be released from the plant by the burning of the leaves, which are typically bundled into a wand or stick. Today many Native American tribes still use the stems and leaves for smudging as part of purification ceremonies. The practice has also been adopted by some modernneopagans, and for general spiritual uses."
"Salvia apiana (White sage, bee sage, or sacred sage) is an evergreen perennial shrub that is native to the southwestern United States and northwestern Mexico, found mainly in the coastal sage scrub habitat of Southern California and Baja California, on the western edges of the Mojave and Sonoran deserts.[1]"

"Adaçayı (Salvia officinalis), dişotu ve meryemiye adları ile de bilinirmiş...

"İzmir bölgesinde bahçe adaçayı yetiştirilmektedir. Bir başka cins olan çayır adaçayı (Salvia pratensis -Salvia tribola), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir."

"Çayır Adaçayı (Anadolu adaçayı) batı ve güney-batı Anadolu'da bol olarak yetişmektedir. Anadolu adaçayından "elma yağı" veya "acı elma yağı" denilen yağ da üretilmektedir. Bitkinin yaprakları çiçeklenme öncesi, Mayıs-haziran aylarında toplanır. Etken maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılarak, hava almayan kaplarda saklanır. Eterli uçucu yağlar, %30 Thujon, %5 Cineol, Linalol, Borneol, Salven, Pinen ve kafur, tanenler, triterpenoitler, flavonlar ve reçineli bileşikler içerir. Ayrıca bitkinin bünyesinde su, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko elementlerinin yanısıra A ve C vitaminleri ile niasin (B3 vitamini) de bulunmaktadır."

( Adaçayının aşırı kullanımında kan basıncı (tansiyon) yükselebilirmiş.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder